Speltherapie

 

Speltherapie is een vorm van kinder- en jeugdtherapie die gebruik maakt van de fantasie en het verbeeldend vermogen. Kinderen kunnen hun fantasie op vele manieren uiten, bijvoorbeeld in het spel, in tekeningen en verhalen. Spelenderwijs en door gesprekjes probeert de speltherapeut uw kind te begrijpen en te begeleiden.

Voordat de speltherapie start, heb ik een gesprek met u en observeer ik uw kind in de speelkamer. Tijdens de observatie probeer ik uw kind te begrijpen. Hiervoor onderzoek ik de belevingswereld. Bijvoorbeeld: hoe denkt uw kind over de dingen die het meemaakt, hoe voelt het zich, hoe lost het problemen op, vertoont het grensoverschrijdend claimend gedrag, is er verdriet, angst of boosheid en hoe is uw kind in het contact met mij?

Na de observatie volgt een oudergesprek. Hierin bespreken we uw ervaring met uw kind en mijn bevindingen uit de observatie. Samen stippelen we een weg uit, waarin uw kind geholpen wordt. Als blijkt dat uw kind speltherapie nodig heeft, maken we vervolgafspraken; hierin spelen oudergesprekken een belangrijke rol. Als u gescheiden ouders bent en u hebt beiden de ouderlijke macht, dan moet u allebei achter de aanvraag staan. Ook informeer ik u beiden over de behandeling.

Als u hier klikt kunt u een korte film bekijken met een uitleg over speltherapie.

 

Wanneer neemt u contact op?

 

U kunt als ouders/verzorgers contact opnemen als u zich zorgen maakt over uw kind en het is in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Deze zorgen kunnen zeer divers zijn. Uw kind kan veel boos, angstig en verdrietig zijn, niet graag naar school gaan, slaap-, eet- en/of zindelijkheidsproblemen hebben, geen aansluiting vinden bij leeftijdgenootjes, langdurig buik- en hoofdpijn hebben.

En wellicht zijn er problemen die hierboven niet genoemd zijn, maar ook zeker relevant zijn.